Resmi işlemleri yapıp işe başlamak istiyorum. Ne yapmalıyım?

İş fikrimiz ve iş planımız hallolduğuna göre sırada işleri resmiyete dökme vaktidir. Öncelikle başlıklandıralım.

  • Mali müşavir ile görüş
  • Gerekli evrakları hazırla
  • Açılışa gelecek memurları bekle

Mali Müşavir ile Görüşme

Öncelikle söylemekte fayda var işletmenizi kurmak ve muhasebe işlemleri ile vergi dairesi işlemleri için mali müşavir ile anlaşmak (halk arasında genellikle muhasebeci tutmak olarak ifade edilir) zorunda değilsiniz ancak buradaki işlemlerin hassas olması, faaliyet kodunun (NACE) belirlenmesi, vergi dairesiyle olan işlemlerin terminli olması gibi sebeplerle genellikle bizler bir mali müşavir ile anlaşma yapmayı tavsiye ediyoruz ancak anlaşılacağı üzere burada tercih sizindir.

Mali müşavir ile görüşmede öncelikle faaliyet göstereceğiniz alana dair NACE kodunu belirlemeniz, daha sonra açılış işlemleri ve muhasebe işlemlerinin sürmesi için noterden vekalet vermeniz gerekmektedir. Bunun yanında işletme yönetimiyle ilgili olarak çeşitli konularda bilmediklerinizi sıralayıp kendisinden bilgi edinmeniz, müşavirlik hizmeti almanız gerekmektedir. Bunlara örnek verecek olursak faturanın nasıl kesileceği, vergi türlerinin neler olduğu, sektörünüzde vergi oranlarının ne olduğu, stopajın ne olduğu gibi konuları onlara danışabilirsiniz.

Gerekli Evrakları Hazırla

Mali müşaviriniz sizlerden vekaletname ile birlikte çeşitli evraklar isteyebilir. Bunları hazırlamanız gerekmektedir. Bu evrakların dışında kalan birkaç evraktan bahsedelim. Öncelikle iş yeri olarak göstereceğiniz yere dair kira sözleşmesi, yer sahibiyseniz ya da birinci dereceden bir yakınınızın mülküyse tapu gibi evrakları hazırlamanız gerekmektedir. Genç girişimci desteğinden (SGK prim muafiyeti ve gelir vergisi muafiyeti için) yararlanacaksanız başvuru için gerekli evrakları hazırlayıp başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu konuda mali müşaviriniz sizlere yardımcı ve yönlendirici olacaktır. Bunun dışında koçan ve kaşe gibi matbu işleriniz olacaksa bu işlemler için matbaaya gitmeniz ve orada da birkaç evrakı doldurmanız gerekmektedir. KOSGEB Genç Girişimci Destek Programına başvuracaksanız kuruluştan hemen sonra bu evrakları hazırlamanız ve bu evrakları sistem üzerinden göndermeniz gerekmektedir. Bu aşamada da PTTUETS üyeliği, elektronik imza, imza sirküsü, ticaret sicil gazetesi gibi evraklara ihtiyacınız olacaktır. Bunun yanında meslek odası gibi kayıtlar içinde vesikalık, beyannameler, kuruluş bildirgesi gibi evraklara ihtiyacınız olacak, bu evrakları da istenildiğinde hazırlamayı unutmayın. Burada bahsedilen tüm evraklar, üyelikler ve beyannameler gibi konuları sitemizde başlıklar halinde bulabileceksiniz. Bunun dışında tüm süreçlerle ilgili kapsamlı danışmanlık almak isterseniz yukarıdan bizlere ulaşabilirsiniz.

Açılışa Gelecek Memurları Bekle

Resmi açılışın tamamlanması için vergi dairesi memurları beyan ettiğiniz adrese ziyaret gerçekleştireceklerdir. Burada ziyaret sonrası imza atıp resmi açılış süreçlerini tamamlamış olursunuz. Özellikle ev içi bir işletme olacaksanız yani iş yeri adresiniz bir ev ise bu ziyaretler gerçekleştirilmiyor sizleri vergi dairesine davet ediyorlar, açılışı orada tamamlıyorsunuz.

Resmi açılış işlemleri ve sonrasında yapılacak işlemlere dair süreçler kısaca bu şekilde. Tüm süreçleri öğrenmek için sitemizdeki diğer yazıları mutlaka okumalısınız. Kapsamlı danışmanlık almak isterseniz yukarıdaki başlıktan danışmanlık talep edebilirsiniz.

Başarılar!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir