Danışanlarımız ve okurlarımız tarafından en çok merak edilen konuların başında basit usul konusu gelmektedir. Yazı dizimizin bu bölümünde geriye dönük soruları ortadan kaldırmak için basit usul konusuna detaylı değineceğiz. Şirket kurarken şirketimizin türü en önemli konuların başında gelmektedir. Bu sebeple karar vermeden önce müşavirimize ve danışmanımıza mutlaka danışmalıyız.

Basit usul şirket, Türk Ticaret Kanunu’na göre, ticari işletme sahibi olan ve belirli şartları taşıyan gerçek kişilerin kurdukları şirket türüdür. Basit usul şirketlerde, ortaklar, şirket alacaklılarına karşı sınırsız olarak sorumludur.

Basit usul şirketlerinin özellikleri şunlardır:

  • Ticari işletme sahibi olmaları: Basit usul şirketler, ticari işletme sahibi olan gerçek kişiler tarafından kurulabilir. Ticari işletme, bir mal veya hizmetin üretimi, pazarlanması veya dağıtımı amacıyla kurulan ve devamlılığı olan organizasyondur.
  • Belirli şartları taşımaları: Basit usul şirketlerinin belirli şartları taşıması gerekir. Bu şartlar, yıllık brüt hasılat sınırı, çalışan sayısı, mal ve hizmet alım satımı, faaliyet konusu gibi unsurları kapsar.
  • Ortakların sınırsız sorumluluğu: Basit usul şirketlerde ortaklar, şirket alacaklılarına karşı sınırsız olarak sorumludur. Bu, ortakların, şirketin borçları için kendi mal varlığı ile de sorumlu olduğu anlamına gelir.

Basit usul şirketler, aşağıdaki avantajlara sahiptir:

  • Kısa sürede kurulabilir: Basit usul şirketler, diğer şirket türlerine göre daha kısa sürede kurulabilir.
  • Basit bir muhasebe sistemine sahiptir: Basit usul şirketler basit bir muhasebe sistemine sahiptir. Bu, muhasebe işlemlerinin daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılmasını sağlar.
  • Daha az vergi yükümlülüğü vardır: Basit usul şirketlerin daha az vergi yükümlülüğü vardır.

Basit usul şirketler, aşağıdaki dezavantajlara sahiptir:

  • Ortakların sınırsız sorumluluğu vardır: Basit usul şirketlerde, ortakların sınırsız sorumluluğu vardır. Bu, ortaklar için bir risk oluşturur.
  • Büyüme potansiyeli sınırlıdır: Basit usul şirketlerin büyüme potansiyeli sınırlıdır. Bu, şirketlerin belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra, diğer şirket türlerine geçmesi gerekebileceği anlamına gelir.

Basit usul şirket kurmak isteyen gerçek kişilerin, Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan şartları taşıması gerekir. Şartları taşıyan gerçek kişiler, bağlı bulundukları vergi dairesine başvurarak basit usul vergi mükellefi olma başvurusunda bulunabilirler.

Basit usul vergi mükellefi olma başvurusu, vergi dairelerince incelendikten sonra onaylanır. Onaylanan mükellefler, basit usul vergilendirmeye tabi olurlar.

Önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi bu aşamaları tamamen kendiniz yürütebileceğiniz gibi bir müşavir veya danışman ile anlaşmakta oldukça faydalı olacaktır.

Şirket kurarken şirket türünü doğru seçmek oldukça önemlidir. Faaliyetleriniz kapsamında doğru olan tür için müşavirinize ve danışmanınıza mutlaka danışın.

Kapsamlı ve nitelikli danışmanlık almak ve hatalı adım atmaktan uzak durmak için oldukça önemlidir. Kapsamlı, nitelikli ve size özel danışmanlık almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Çekinmeden tüm sorularınızı sorabilirsiniz.

Başarılar!

One Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir